Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Komunikat klubowy

Zlot Orłów 2006
2006-03-22

12 lutego 2006 roku na III Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów w Szczawnie Zdroju przybyli mistrzowie kuchni z całego kraju, reprezentujący różne regiony i rozmaite tradycje kulinarne, by promować kuchnię polską we wszelkich jej regionalnych i lokalnych odmianach.  Zlot Orłów odbył się w Gospodzie Babinicz w Dworzysku, który uchodzi za najpiękniejsze miejsce w Szczawnie Zdroju.
Organizacja imprezy to, jak zwykle, wspólne dzieło członków Klubu Szefów Kuchni, a – przede wszystkim – głównego inicjatora, Waldemara Hołówki, prezesa Rivendell, członka Kapituły KSK. Do spotkania doszło dzięki pomocy wielu sponsorów: PanaGastro, Johnson Diversey Polska, Wilbo, Nordis, Grabinex, Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji, Piekarni DIS, firmy Kasol Leśne Skarby, PHU Marco – Herbaty Ronefeld, Fabryki Porcelany Krzysztof, Pralni Foka, Kalkomanii, Kumago, ElGreco, – Tomasza Liolisa i firmy GES.
Uroczystego otwarcia III Zlotu Orłów dokonał tradycyjnie gospodarz imprezy, Waldemar Hołówka. Jak podkreślił, nasz kraj musi promować to, co ma najlepsze, czyli swoje tradycje kulinarne. Uczestnicy zlotu zaprezentowali wiele interesujących regionalnych, kulinarnych smakołyków, opartych na tradycyjnych recepturach.  Członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni w składzie: Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Theofilos Vafidis oraz Waldemar Hołówka przyznawali,  specjalne certyfikaty za dania, ich autentyczność i mistrzowskie, wierne oryginalnym przepisom, wykonanie. Goście imprezy mogli skosztować wyjątkowych smaków  kuchni staropolskiej i myśliwskiej, które przygotowali najlepsi mistrzowie sztuki kulinarnej w Polsce. Organizatorzy Zlotu dostarczyli też strawy dla ducha. Autorami części artystycznej byli Górale z Czarnego Boru.
Podczas Zlotu Orłów, oprócz certyfikatów, wręczono poszczególnym regionom pamiątkowe puchary za promowanie polskiej sztuki kulinarnej w kraju i zagranicą. Puchary w imieniu Prezesa Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej wręczał Dyrektor Wydziału Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki dr Zdzisław Paliga.

Lista potraw, które podczas III Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów Szczawno Zdrój 2006 otrzymały certyfikaty Kapituły Klubu Szefów Kuchni.

Region – Podhale
potrawa: Gulasz z bejcowanej koziny z hauskami
przygotowali: Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk, Marek Galica, Bartosz Kozielski, Dorota Szwajnos


Region łódzki
potrawa: Kapuśniak z prażuchą
przygotowali: Irena Brzeska, Krzysztof Brzeski, Zbigniew Grzejda, Marcin Stańczyk

Region – Śląsk
potrawa: Pasztet Rozbarski z królika oraz zimny sos z buraczków
potrawa: Pieczeń Śląska z Grzybami z sosem z borówek
przygotowali: Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk, Agnieszka Stępień


Region - Śląsk
potrawa: Pasztet Rozbarski z królika oraz zimny sos z buraczków
potrawa: Pieczeń Śląska z Grzybami z sosem z borówek
przygotowali: Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk, Agnieszka Stępień

Region – Śląsk
potrawa: Karlikowe Roladki z Wiśniami i Jabłkami na Sosie Leśnym
przygotowali: Wiesław Bober, Michał Miłek, Tomasz Zatorski

Region – Podkarpacie,
Zamek Baranów Sandomierski i Krasiczyn
potrawa: Hopki Lasowiackie
przygotowali: Marek Łukasiewicz, Beata Zielińska,
potrawa: Przepiórki faszerowane śliwką i grzybami w sosie żurawinowym
przygotowali: Janusz Pyra, Jacek Barszczak, Cezary Surmiak

Region – Dolny Ślask
potrawa: Indycze szyjki faszerowane wątróbką z kluchami makowymi
przygotowali: Leszek Kołodziej, Grzegorz Wiatrowski, Jarosław Faryna, Sławomir Staniszewski


Region – Dolny Śląsk
Gospoda Babinicz”
potrawa: Ostry Gulasz z Wieprza z Plackami Kartoflanymi Okraszony Kwaśną Śmietaną
przygotowali: Mirosław Sipa, Wojciech Mikuła

Region kujawsko-pomorski
potrawa: Czernina Bydgoska z Golcami i Owijką
przygotowali: Grzegorz Parczewski, Radosław Danielak, Rafał Godziszewski


Region - Mazowiecki
potrawa: Zupa Orzechowa
przygotowali: Ryszard Dudziak, Tomasz Słodownik, Sławomir Gańko

Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2014, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.030022