Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Restaurator - 9/2007 > Aktualności

Podlaskie specjały
I miejsce w kategorii Profesjonaliści w tegorocznych eliminacjach Festiwalu Kuchni Polskiej – Kuchnia Podalska zajęła litewska Restauracja Sodas z Puńska. Organizatorem przeprowadzonego 15 lipca w Augustowie konkursu była firma Sudety IT-Festiwale Smaku, zaś jego głównym sponsorem i fundatorem nagród – Tesco Polska.
W eliminacjach uczestniczyły zarówno ekipy zawodowe jak i amatorskie, których zadaniem było przygotowanie dań związanych z regionem podlaskim. Tradycyjnie, każda z ekip musiała przygotować jedną potrawę, której głównym składnikiem był karp. Zmagania ekip oceniało Jury degustacyjne, składające się z osobistości związanych z Podlasiem oraz Jury profesjonalne – eksperci w dziedzinie kulinarnej, w składzie: Grzegorz Russak – przewodniczący, Marcin Budynek – szef kuchni Hotelu Warszawa, Katarzyna Rydzewska, Urszula Gorajewska i Bożena Grzegorczyk. Jurorzy mogli spróbować typowo podlaskich specjałów. Wszystkie ekipy dobrze przygotowały się do Festiwalu, serwując różnorodne potrawy poczynając od blinów, a kończąc na sękaczach.
Jurorzy mieli nie lada problem, by wyłonić tych najlepszych. Wśród ekip profesjonalnych I miejsce zajęła litewska Restauracja Sodas z Puńska w składzie: Piotr Krakowski, Jolanta Radzewicz, Iwona Wydra i Anna Gielarzewska, którzy zaserwowali wspaniałego karpia, bliny z kindziukiem oraz rosół z kołdunami. Na II miejscu uplasowali się: Bogdan Mróz i Arunasalam Raveendranathan z Hotelu Laguna w Augustowie, zaś na III – ekipa Domu Nauczyciela z Augustowa, czyli Celina Cieślukowska, Anna Kozłowska i Emilia Warakomska. Wśród ekip amatorskich I miejsce wywalczyła drużyna Kisag w składzie: Paweł Ilicz i Małgorzata Kwarta. II miejsce zajęli: Maria Bacewicz i Jarosław Milewski z Gospodarstwa Agroturystycznego Leśna Dolina, a na III miejscu znalazła się ekipa Gospodarstwa Agroturystycznego z Posejneli – Alicja Miszkiel i Wiesław Miszkiel.
Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów Festiwalu: Tesco, Pan Karp, Stalgast, Cheman i Hotel Las.
Wielkim Finał Festiwalu Kuchni Polskiej odbędzie się 10 listopada we Wrocławiu.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj komentarz bądź pierwszy.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2014, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.262681