Meble Plus Rynek Mebli Produkcja Mebli

Restaurator - 1/2005 > Szkolenia

Barman z dyplomem

Istnieje powiedzenie, że dobry barman jest napiwkiem dla klienta. To od jego pracy zależy, jak wiele osób wróci do lokalu. Warto więc dbać o to, by barmani, których zatrudniamy, mieli nie tylko nienaganne maniery, ale też fachową wiedzę.

Barman, poza nalewaniem piwa, powinien potrafić także sprawnie przyrządzać drinki, dbać o miłą atmosferę i przede wszystkim doskonale znać się na tym, co robi. Zawód ten jest jednym z nielicznych, które polegają na ciągłej pracy na oczach gości. Barmanów powinny więc cechować nienaganne maniery, kultura osobista i umiejętność zachowania się w najróżniejszych sytuacjach, by klienci nie tylko byli zadowoleni z ich usług, ale też chętnie wracali do lokalu. Nie mniej ważny jest profesjonalizm i dobra znajomość zasad miksologii, ponieważ wśród gości restauracji bywają tacy, którym niełatwo jest czymkolwiek zaimponować. Potrafią oni doskonale ocenić umiejętności barmana i dostrzec każdy błąd podczas przyrządzania drinków. To wszystko sprawia, że podnoszenie kwalifikacji barmana jest niezwykle ważne, zwłaszcza jeśli zależy nam na dobrej opinii o naszym lokalu.
W Polsce istnieje kilkanaście firm prowadzących kursy barmańskie na różnych poziomach. Wśród nich są szkoły mające rekomendacje Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Kursy organizują poza tym firmy barmańskie, koncerny alkoholowe, a także szkoły, które zajmują się przygotowywaniem do różnych zawodów, niekoniecznie związanych z branżą restauratorską.

Bezpłatnie i fachowo
Od lat duże koncerny alkoholowe prowadzą bezpłatne kursy barmańskie, np. Akademia Bolsa czy Master Bartender Academy organizowana przez Diageo. Są to szkolenia dla barmanów, pracujących już w zawodzie, którzy nie mieli dotąd możliwości ukończenia innych kursów.
Jest to bardzo ciekawa propozycja, szczególnie dla młodych barmanów, ponieważ szkolenia są bezpłatne – tłumaczy Ryszard Berent, prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów. – Wykładowcami są najlepsi barmani zrzeszeni w Stowarzyszeniu Polskich Barmanów, więc poziom tych kursów jest bardzo wysoki.
Firmy prowadzą szkolenia młodych barmanów organizując intensywne kursy I stopnia. Naborem kandydatów zajmują się regionalne przedstawicielstwa koncernów na podstawie obserwacji, współpracy i kontaktów handlowych z pracownikami barów i ich pracodawcami. Szkolenia odbywają się w różnych regionach kraju i trwają 30 godzin w ciągu trzech dni, w grupach do 15 osób. Pierwsze dwa dni są poświęcone zajęciom teoretycznym oraz zaznajomieniu się z profesjonalnym barem, a w trzecim dniu uczestnicy kursu wykonują i degustują kilkadziesiąt różnorodnych napojów mieszanych na bazie produktów firmy organizującej szkolenia.
Barmani otrzymują dyplom ukończenia kursu I stopnia i mają możliwość ukończenia kursu barmana-miksera II stopnia, organizowanego przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów. Całkowity koszt kursu wraz z zakwaterowaniem, w wytypowanych hotelach na terenie kraju, jest pokrywany przez organizatorów.


Z rekomendacją
Kursy organizowane przez szkoły związane ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów przygotowują do zawodu barmana na dwóch poziomach. Można skorzystać ze szkoleń I i II stopnia. Ich ukończenie pozwala sprawnie poruszać się po barze, prawidłowo przygotować miejsce pracy oraz właściwie obsługiwać gościa.
W ramach kursu I stopnia barmani poznają towaroznawstwo, techniki miksowania oraz uczą się rozróżniać rodzaje drinków. Dowiadują się jak praktycznie korzystać z receptur, jak wyposażyć i zorganizować profesjonalny bar oraz poznają zasady miksowania w stylu wolnym (flair). Na opanowanie tej wiedzy przeznaczone jest 30 godzin.
W Polsce działa sześć szkół barmańskich rekomendowanych przez stowarzyszenie. W zależności od tego, czy szkolenia odbywają się w siedzibie szkoły, czy też przedstawiciele firmy szkolącej przyjeżdżają do danego miasta, kurs kosztuje 450-600 zł. Osoby odpowiedzialne za stronę merytoryczną szkoleń to doświadczeni barmani z wieloletnią praktyką, laureaci krajowych i międzynarodowych konkursów barmańskich, członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Dla zaawansowanych, czyli tych, którzy poznali już wcześniej tajniki barmaństwa, organizowany jest kurs II stopnia. Jego ukończenie pozwala zdobyć niezbędne umiejętności potrzebne by samemu zorganizować bar, stworzyć własną listę drinków, złożyć zamówienie na niezbędne produkty i rozliczyć swoją pracę. Uczestnikami kursu II stopnia mogą być przeszkoleni barmani ze świadectwem I stopnia lub barmani nieprzeszkoleni lecz zaawansowani zawodowo. Zgłoszenia osób bez dyplomu I stopnia i bez żadnej praktyki są rozpatrywane indywidualnie.
Szkolenie oparte jest na międzynarodowym programie International Bartenders Association (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów) rozszerzonym o polskie realia, w tym obowiązujące normy prawne związane z pracą barmanów. Kurs trwa 16 dni (łącznie 150 godzin zajęć) i kończy się egzaminem ustnym oraz praktycznym. Prowadzony jest w grupach liczących około 25 osób.
– Kurs Barman-mikser II stopnia jest jedynym w Polsce autorskim programem stworzonym przez nestora polskiego barmaństwa, Zdzisława T. Nowickieg
o – zapewnia Ryszard Berent. – Daje on gwarancję profesjonalnego przygotowania barmana do pracy według standardów światowych opracowanych i upowszechnianych przez International Bartenders Association. Otrzymany na zakończenie szkolenia certyfikat w języku angielskim jest respektowany w 51 krajach świata.
Wszystkie kursy II stopnia odbywają się w specjalnie do tego celu powołanej Akademii Miksologii im. Zdzisława T. Nowickiego, mieszczącej się w Jastrzębiej Górze, przy ulicy Rozewskiej 38. Prowadzą je master bartenderzy (mistrzowie barmaństwa) posiadający dużą praktykę zawodową, osiągnięcia w konkursach krajowych i międzynarodowych oraz uprawnienia pedagogiczne. Cena kursu to 1450 zł plus koszty zakwaterowania.


Niezależni
Poza firmami rekomendowanymi przez SPB działają także inne szkoły barmańskie przygotowujące do pracy w tym zawodzie. Ich właścicielami są doświadczeni barmani, którzy mogą pochwalić się długoletnią praktyką. Oprócz szkoleń barmańskich firmy służą doradztwem z zakresu organizacji i wyposażenia baru. Usługi te skierowane są do wszystkich, którzy chcą rozpocząć działalność w tym zakresie.
Przykładem może być Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów działająca w Warszawie. Obowiązkowe zajęcia barmańskie obejmują tu podstawy miksologii i zarządzania barem, poznanie terminologii i zasad funkcjonowania sprzętu barowego, techniki i psychologię sprzedaży, a także podstawy sztuki kelnerskiej i sommelierskiej. Uczestnicy kursów poznają zasady BHP oraz obsługę komputerowych systemów barowych i kas fiskalnych. W ramach zajęć można także poznać specjalistyczne terminy z języka angielskiego oraz dowiedzieć się, jak przygotować się do aktywnego poszukiwania pracy i rozmowy kwalifikacyjnej. Prowadzone są także kursy w stylu flair.
Przygotowujemy barmanów przede wszystkim do pracy w dobrych klubach i barach, do których przychodzą wymagający klienci, oczekując szybkiego podania drinka – wyjaśnia Patryk Le Nart, właściciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie. – Uczymy pracy na luzie ale na najwyższym poziomie. Nasi barmani muszą wykazać się inwencją twórczą, łącząc najróżniejsze produkty tak, by powstało coś oryginalnego i atrakcyjnego, co przyciągnie klientów do baru. Staramy się, by wszyscy, którzy otrzymują nasze dyplomy, byli dobrze przygotowani do pracy w tym zawodzie przede wszystkim od strony praktycznej. Dzięki temu barmani, którzy kończą nasze kursy nie mają problemów ze znalezieniem pracy
Jak zapewnia Patryk Le Nart, kurs trwa dwa tygodnie, jednak każdy uczestnik może ćwiczyć nieograniczoną ilość czasu, dotąd aż zdobędzie wymagane umiejętności. Nie każdy, kto ukończy ten kurs otrzymuje dyplom. Dostają go tylko ci, którzy faktycznie są dobrze przygotowani do zawodu.

W stylu wolnym
Ostatnio bardzo modne i coraz powszechniejsze jest podawanie drinków w niekonwencjonalny sposób. Co prawda trudno sobie wyobrazić, by barman pracujący w hotelu przyrządzał napoje podrzucając przy tym shaker lub żonglując butelkami, jednak często można to zauważyć w klubach, na dyskotekach i w drink-barach lokali młodzieżowych. Sposób ten, zwany free style lub flair, pozwala wprowadzić luźną atmosferę dobrej zabawy. Kursy przygotowujące do pracy w ten sposób prowadzone są przez doświadczonych barmanów, którzy mają dużą praktykę i osiągnięcia na konkursach barmańskich. Swoją szkołę założył między innymi Eugeniusz Dytko, mistrz świata we free style w roku 2001. Barmani uczą się, jak sprawnie posługiwać się sprzętem barowym podczas ewolucji oraz poznają tajniki tego stylu serwowania drinków. Program kursu dostosowano do umiejętności i stopnia zaawansowania technicznego każdego barmana. Kurs wzbogacony jest o projekcje filmów szkoleniowych. Trwa cztery dni po 7-8 godzin dziennie i kosztuje 600 zł.
Szkolenia w stylu flair prowadzi też grupa EvolutionBar, która bazuje również na klasycznej wiedzy barmańskiej, ponieważ właśnie w takim niekonwencjonalnym połączeniu upatruje ona klucz do sukcesu. Przyjmowane są tu zgłoszenia z całej Polski a szkolenia – w zależności od zapotrzebowania – odbywają się w Warszawie lub w innych miastach. Szkolenia trwają do 28 godzin i kosztują 850-1340 zł.
Również przy Stowarzyszeniu Polskich Barmanów działa Polska Szkoła Free Style. Program zawiera podstawy pracy barmana w free style oraz elementy ewolucji sprzętem barmańskim, butelką, szkłem i innymi akcesoriami związanymi z pracą za barem. Kurs trwa dwa dni (17 godzin) i kosztuje 400 zł. z

Warto się rozwijać
Restaurator: Czy barmanom potrzebne są szkolenia?
Arkadiusz Suliński, barman z hotelu Jan III Sobieski w Warszawie:
Kursy barmańskie pozwalają sprawnie poruszać się za barem. Niezwykle ważne jest to, że podczas nich dowiadujemy się dużo na temat miksologii, alkoholi, doboru szkła i syropów oraz komponowania drinków, a to bardzo przydaje się później w pracy. Takie kursy są doskonałym zastrzykiem wiedzy niezbędnej każdemu barmanowi. Oczywiście, nie można poprzestać tylko na nich, bo żeby być dobrym barmanem trzeba wciąż się uczyć, czytać dużo literatury fachowej i śledzić nowości.

Profesjonalizm w cenie
Restaurator: Czy barmani zatrudnieni w restauracjach podnoszą swoje umiejętności podczas szkoleń? Czy na takie kursy są wysyłani przez swoich pracodawców?

Paweł Konarski, właściciel Sofa Clubistro w Warszawie: Bardzo istotne jest odpowiednie przeszkolenie barmana, który u nas pracuje. Zwracamy na to szczególną uwagę w momencie przyjmowania ludzi do pracy. Barmani starający się o posadę u nas powinni mieć już jakieś doświadczenie w zawodzie. Zupełnie inaczej patrzymy na kandydatów, którzy mają za sobą kursy barmańskie, jednak przed zatrudnieniem zawsze szkolimy ich dodatkowo we własnym zakresie, korzystając z pomocy naszych partnerów handlowych, czyli producentów alkoholi. Takie szkolenia organizują firmy Finlandia, Bols, Wyborowa, robią to bardzo dobrze, zawsze na wysokim poziomie, dlatego mamy pewność, że nasi barmani będą dobrze wykonywali swoją pracę.

Ryszard Winkler, właściciel Paparazzi w Warszawie:
Ponieważ mój lokal jest nastawiony na serwowanie drinków, zwracam ogromną uwagę na to, by personel wykonywał swoją pracę profesjonalnie. Osobiście pilnuję tego, by jakość usług była u nas na najwyższym poziomie. Nie wymagam od kandydatów na barmanów żadnych kursów i zależy mi raczej na osobach, które nie mają doświadczenia za barem. Dzięki temu nie mają złych nawyków, których później trudno jest oduczyć. Najważniejsze, by mieli oni odpowiednią osobowość potrzebną do tej pracy i dobre nastawienie do ludzi. Zanim ktoś zostanie barmanem, musi pracować u mnie na innych stanowiskach w lokalu. W tym czasie przechodzi bardzo intensywne szkolenia z zakresu barmaństwa. Prowadzą je barmani, którzy od lat pracują w moim lokalu i wiem, że mają duże doświadczenie w tym co robią. Nie wysyłam moich pracowników na kursy barmańskie, ponieważ są im niepotrzebne. Doświadczenie moje oraz moich pracowników jest dla mnie najistotniejsze i to staram się wpoić mojej kadrze. Sam pracowałem wiele lat jako barman w różnych krajach i mogę powiedzieć, że jestem w tym zawodzie profesjonalistą, dlatego wiem, na co mam zwracać uwagę i doskonale orientuję się w tym, co powinni umieć moi pracownicy.

Kursy barmańskie:
• Akademia Miksologii im. Zdzisława T. Nowickiego, kursy barman-mikser II stopnia, Ryszard Matusiak, nr tel. (0600) 43 00 43
• PHU Daren w Poznaniu, kursy I stopnia, Dariusz Kosiorek,
nr tel. (0505) 01 30 13
• Ośrodek Szkoleń Gastronomicznych Aperitif w Cieszynie, kursy I stopnia, Bogdan Gałuszka,
nr tel. (0601) 84 20 22
• Krakowska Szkoła Barmanów w Krakowie, kursy I stopnia, Piotr Dziadkowiec,
nr tel. (0502) 35 19 57
• Rico – Consulting w Katowicach, kursy I stopnia, Ryszard Maciejewski, nr tel. (0609) 10 35 12
• Gemini w Zakopanem, kursy I stopnia, Bartłomiej Gawlak-Kubik, nr tel. (0605) 05 70 77
• B&R Consult w Gdyni, kursy I stopnia, Ryszard Berent,
nr tel. (0604) 59 08 51
• Bar&Action, kursy w stylu flair, Eugeniusz Dytko, nr (0604) 95 23 20
• Polska Szkoła Free-Style, kursy w stylu flair, Zarząd Sekcji Free Style, nr tel. (032) 231 96 76 oraz Ryszard Łuszczak, nr tel. (0601) 988 968
• Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów w Warszawie, kursy podstawowe i w stylu flair, Patryk Le Nart, nr tel. (022) 425 54 66
• PHU Bar&Gastro Consulting w Ujściu, kursy barmańskie, Remigiusz Labus, nr tel. (0501) 46 57 78
• EvolutionBar, kursy w stylu flair, Michał Kośnik,
nr tel. (0606) 337 213

TEKST: ANNA KONDRAS
FOT. ARCHIWUM

Komentarze
Chciałbym rozpocząć kurs Barmana I stopnia. ale nie weim od czego mam zacząć!?jacob 2006-10-14 02:36:19
praca barmana budzi wemnie wielki podziw. sam nim chciałbym być. Mam dopiero 17-naście lat. nie ukączyłem szkoły zawodowej, mam wykształcenie podstawowe. Potem zrozumiałem, że kierunek jaki sobie obrałem, zupełnie do mnie nie pasuje. był to ,, Kucharz małej gastronomii '' pracując w tym zawodzie nie czułem żadnej satysfakcji, spotkawszy się z kuchnią z prawdziwego wydarzenia. min, pracowałem przez wakacje w Hotelu w Wielkiej brytani, jako kichten assistent ( asystent kuchni ). Zrozumiałem że ten zawód nie jest dla mnie. to był mój zły wybór. Teraz czuje że praca Barmana jest tym czego szulkałem i tym w czym siebie widze. chciałbym skączyć taki kurs i mieć jakieś pojęcie o barze, potrzebuje zdobyć takie kwalifikacje. bo uwazam że to jest to. w czym chce pracowac. Jerzeli jest taka możliwość proszę o kontakt, i pomoc, z góry dziękuje. JACOB



Dodaj swój komentarz.

tytuł


treść komentarza


Imię i Nazwisko (lub pseudonim)


E-mail


SPA BUSINESS DOMY DREWNIANE Łazienka Salon i Sypialnia Meble Plus Najlepiej Sprzedawane PROJEKTY DOMÓW Podłogi i Ściany PRODUKCJA MEBLI restaurator RYNEK MEBLI Świat Łazienek i Kuchni Świat Alkoholi Urządzamy Łazienki Drinki Urządamy Kuchnie Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Meble i Dekoracje Wybieramy Oświetlenie
Strona głównaPrenumerataReklamaArchiwumO nasRedakcja

Copyright by Publikator Sp. z o.o. 2017, webmaster: webpublikator.com.pl
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w regulaminie.

Publikator Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, 15-425 przy ul. Cieszyńska 3a, wpisaną do rejestru przedsiębiorców
prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Białymstoku XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
nr KRS 0000084741, kapitał zakładowy 220.000 zł, NIP: 542-021-03-91

0.021673